Mannen in de zorg

Lees verder

De vierentwintigjarige Tim uit Middelburg had er al twee jaar PABO op zitten toen hij besloot te switchen naar de opleiding Pedagogiek aan de HZ omdat dat beter bij hem paste. Tijdens zijn tweedejaarsstage werkte hij een jaar lang 16 uur per week bij Lentekind, voornamelijk op de schoolvoorbereidende groep De Zeester.

Veilige leeromgeving

“Ik had nog nooit van Lentekind gehoord, terwijl ik al heel lang in de wijk woon! Zelfs de busjes waren me niet opgevallen. Nu zie ik ze grappig genoeg overal. Ik ben op een hele fijne warme manier bij de Zeester ontvangen. Ik kreeg veel ruimte om mezelf te ontwikkelen en mocht al snel dingen zelfstandig doen met de kinderen. Ik heb niet veel domme dingen gedaan maar ik was in het begin wel heel voorzichtig. Je komt natuurlijk op een nieuwe plek, nieuwe collega’s, kinderen die je moet leren kennen.

Op school leren we dat we een veilige leeromgeving voor een kind moeten creëren, maar hoe, dat leer je pas echt in de praktijk. Dat je een band opbouwt tot het kind zelf naar je toekomt, omdat hij hulp nodig heeft. Dat er ruimte is voor hem zodat hij zichzelf kan ontwikkelen, dat hij niet bang hoeft te zijn, dat er niks geks aan is om mij te gebruiken om zelf verder te komen.
Ik vind het ontzettend leuk om de kinderen een stapje hoger te brengen, om ze wel uit te dagen ook. Van een puzzel van 16 stukjes naar een puzzel van 20 stukjes bijvoorbeeld; en dan met een high five of een boks samen dat gevoel van succes te delen. Dat doe ik met humor en een lach. Samen een beetje gek doen, voetballen en plezier hebben.”

Mannen in de zorg

Tussen de zestig vrouwelijke medewerkers en stagiairs viel Tim wel op, in positieve zin. “Ik heb het als fijn ervaren, ik kan goed met vrouwen opschieten. Op school is het niet anders dan bij Lentekind. Ik hou van het rustige, van structuur, geduld. Ik merkte dat ik goed aanvulde bij de andere collega’s. Ik miste andere mannen eigenlijk alleen als ik in de kantine een praatje over voetbalwedstrijden wilde hebben! Want ik hou van koken, stappen, uitgaan én van voetbal. Ik ga binnenkort weer bij Zeelandia beginnen.”

"Ik kreeg de ruimte om mezelf te zijn, dat was voor mij het belangrijkst".

Je kan het, pak het maar op!

“Ik werd door mijn begeleiders bij Lentekind nooit gepusht om dingen te doen, maar juist getriggerd om dingen te gaan doen. Je kan het, pak het gewoon op en doe het wanneer jij er klaar voor bent, zeiden ze tegen me. Dat heeft mij op persoonlijk vlak het meest geleerd, daar heeft mijn zelfvertrouwen een enorme boost van gekregen.” Tim vertelt er lachend bij dat hij bij de eerste keer verschonen wel even hulp moest vragen, en dat het nog steeds niet helemaal zijn ding is. “Maar misschien hoort dat nog bij mijn leeftijd!”

Tips voor aankomende stagiairs

“Lentekind is een top plek om stage te lopen, omdat je de ruimte krijgt om jezelf te zijn. Sommige dingen neem je over van je collega’s, maar je kunt en moet ook bij jezelf blijven. Dat is voor mij het belangrijkst. Stel veel vragen aan je begeleiding, en ga direct met elkaar het gesprek aan van hoe gaan we dit voor elkaar krijgen.” Tim vult aan dat je als stagiair een actieve werkhouding moet hebben; en behulpzaam, geduldig, open en eerlijk moet zijn.

“Je moet vooral plezier hebben en dat zie ik hier in elke groep. En verder proberen, gewoon proberen en niet bang zijn. Mijn begeleider had gezegd dat ze mij gedurende dit stage jaar niet meer zagen als stagiair, maar als collega. Dat vind ik echt mooi.”

Wil jij ook een toffe stage op een topplek?

Mail ons, je krijgt binnen een week antwoord!