Historie


Het eerste echte Lentekind...

is Nonna, voor wie Lentekind in 2007 is opgericht. Nonna’s moeder, Saskia van der Weel, was niet tevreden over de zorg die beschikbaar was om haar kind te ondersteunen in haar groei en ontwikkeling. In haar zoektocht naar een goede behandeling voor haar ernstig meervoudig beperkte dochter kwam Saskia op het pad van Saito Ritmiek. Dat is een behandelmethode uit Japan waarbij je het lichaam leert voelen, ontspannen en bewegen. Saskia werd geraakt door de visie dat je naar het kind zelf moet kijken, niet naar de beperking.

Met dat ideaal ging ze aan de slag. Ze verzamelde gelijkgestemden, ontwikkelde een visie en organiseerde middelen om dat ideaal te verwezenlijken. Van daaruit heeft Saskia de moedige stap genomen om Lentekind te beginnen, samen met ouders en vrijwilligers.

Lentekind bestond toen uit 2 groepjes in Oostkapelle. Later werd de oude school op de Beneluxlaan in Middelburg ingenomen. In de loop der jaren kwamen er meer groepen en ook kinderen uit andere doelgroepen bij. De groepen werden meer gespecialiseerd, de organisatie geprofessionaliseerd en in 2021 is Lentekind in Middelburg verbouwd naar de prachtige locatie die het nu is. (Tekst gaat onder de foto's verder)

Ritmiek Lentekind
Oprichting Lentekind artikel PZC 2007

Groeien en bloeien

Ondanks die groei is het gevoel van kleinschaligheid en persoonlijke benadering altijd gebleven want dat is waar Lentekind voor staat. Het gebouw is groot, maar alle medewerkers kennen elkaar en alle medewerkers kennen alle kinderen.

Het is ongelooflijk wat Saskia in gang heeft gezet. Door haar enorme inzet is er een plek in Zeeland gecreëerd waar kinderen met speciale zorg kunnen groeien en bloeien. 

Nonna heeft op 22 december 2022 afscheid genomen van Lentekind en is op een hele fijne plek gaan wonen bij Stichting Philadelphia. Saskia van der Weel is overleden op 19 april 2023. Wij zetten haar werk gemotiveerd en met liefde voort, haar naam wordt niet vergeten.

In 2023 is het initiatief genomen om een tweede locatie te openen in Heinkenszand. Dat initiatief is net als het initiatief van Saskia: het begint met het ideaal om iets te starten dat we missen of willen verbeteren. Want we gunnen elk kind in Zeeland tot in lengte van jaren het Lentekind zoals het ooit is bedoeld.

Geïnteresseerd?

Lees meer over Ritmiek of neem contact met ons op.