Hier kan je echt het verschil maken

Lees verder

"Toen ik nog op de hogeschool zat, hoorde ik al verhalen over Lentekind", vertelt Tessa enthousiast. "Een medestudent liep hier stage en was razend enthousiast. Dus toen ik dichter bij huis wilde werken en een vacature zag voor gezinsbegeleiding, dacht ik: dat lijkt me tof!"

Het draait hier om de kinderen

Met haar expertise in pedagogiek en onderwijswetenschappen belandde de 29-jarige Tessa eerst in Roosendaal, waar ze werkte met hoogbegaafde kinderen, een totaal andere doelgroep. "Ouders zeiden vaak: als je thuis maar eens kon zien hoe het met mijn kind gaat! Daar wilde ik iets mee en ik wilde iets doen waar ik écht het verschil kon maken", legt ze uit. "Dat kan bij Lentekind, want hier draait het niet om de diagnose, maar om de kinderen zelf. Dat sprak me meteen aan."

"Elk gezin is anders, dus je moet bereid zijn je aan te passen"

Gezinsbegeleiding thuis 

Tessa bezoekt gezinnen thuis die wat extra ondersteuning nodig hebben. Ze staat naast ouders die te maken hebben met verdriet en levend verlies, en soms niet weten wat ze van hun kind kunnen en mogen verwachten. "We zijn er niet alleen voor crisissituaties, maar ook om mee te denken. Bijvoorbeeld wanneer ouders vragen hoe ze moeten omgaan met het opzoeken van grenzen door hun kind. Dan kunnen we samen andere communicatievormen onderzoeken en bespreken hoe we dat in de praktijk kunnen toepassen."

Ieder kind heeft iets anders nodig

"In het begin vinden ouders het vaak spannend, zo’n thuisbezoek”, zegt Tessa. “Maar ik zie ouders als de experts als het gaat om hun eigen kind. Ik kan bekijken hoe ik kan bijdragen met mijn kennis en helpen om de puntjes op de i te zetten." Tessa heeft gemerkt dat de gezinnen het altijd heel fijn vinden als ze weten dat ze een vriend en een zoontje van bijna 2 jaar heeft. “Als ik soms vertel over dingen die ik zelf lastig vind in het ouderschap zijn de ouders vaak opgelucht, dat iedereen zijn uitdagingen heeft!” Tessa vertelt dat ze als persoon is veranderd sinds ze bij Lentekind werkt. "Vroeger, als ik een kind van 4 zag met een speen, dacht ik, moet dat nou? Nu begrijp ik veel beter dat iedere kind iets anders nodig heeft en daarnaast, opvoeden is gewoon zwaar. Dat maakt me nederig en milder."

Cultuursensitief werken

"Ik heb geleerd dat flexibiliteit en openheid cruciaal zijn", zegt Tessa. "Elk gezin is anders, dus je moet bereid zijn om je aan te passen. Bij gezinsbegeleiding maken we geen onderscheid naar cultuur of achtergrond. Iemand die geen Nederlands spreekt, is bij ons net zo welkom als iemand die dat wel doet. We regelen een tolk of spreken in het Engels." Ze voegt eraan toe: "We bekijken alles vanuit een witte westerse bril. Het is belangrijk om af te stemmen op wat anderen belangrijk vinden en te vragen waar we rekening mee kunnen houden. Anders kwetsen we elkaar onnodig! Dat is niet alleen een kwestie van professionele verantwoordelijkheid, maar van menselijkheid."

We willen groeien in impact

Met haar scherpe inzichten en warme hart is Tessa niet alleen een steunpilaar voor de gezinnen, maar ook een bruggenbouwer binnen het team. "We werken samen, leren van elkaar en groeien samen", zegt ze trots. Terwijl ze vooruit kijkt naar de toekomst van Lentekind, blijft Tessa vastberaden. "We willen groeien, niet alleen in omvang, maar vooral ook in impact", verklaart ze. "Ons doel is om nog meer gezinnen te bereiken en nog meer levens te veranderen." Met een brede glimlach voegt ze eraan toe: "En geloof me, we hebben er de energie voor!"

Wil jij ook werken als gezinsbegeleider?

Solliciteer dan naar een plek in het team van Liza, Tessa en Marjolein!