Beleven in muziek

Bij Lentekind wordt elke week "gebimd" (van BIM, Beleven In Muziek) met de kinderen. Het is een unieke methode waarbij de kinderen muziek horen én voelen.

Sensorische informatieverwerking

De BiM-werkwijze wordt doelgericht ingezet voor welbevinden, ontwikkeling en groei. Tijdens de behandeling luisteren de kinderen naar muziek terwijl de pedagogisch hulpverleners hen  zacht prikkelen met materiaal zoals een grote bal, donzelige handschoenen, ritselende pompons of kriebelende veren.  Dit draagt bij aan de sociaal emotionele, cognitieve, motorische, zintuiglijke en muzikale ontwikkeling. Het stimuleert het ervaren van je lichaam, het maken van contact, alertheid en ontspanning. Bimmen kan zowel je gedrag beïnvloeden, het leren om op je beurt te wachten of gewoon een mooi moment van samenzijn geven. De BiM-werkwijze kan bijdragen aan een vermindering van een probleem op het gebied van sensorische informatieverwerking (SI).

Ook is de BiM-werkwijze een methode waarin muzikale vaardigheden ontwikkeld worden zoals het leren luisteren naar muziek, het onderscheid maken in klankkleur, het kunnen onderscheiden van de melodie of een ritme, voorkeur voor bepaalde muziek of mee bewegen op de muziek. De eenheid van de BiM-activiteiten geeft ook aan kinderen met ASS (Autisme Spectrum Stoornis) duidelijkheid in wat er komen gaat.

Op de site van de BiM-werkwijze kun je meer lezen over deze methode. 

Geïnteresseerd?

Wil jij ook werken met BiM of meer weten over onze dagbehandeling?