Kinderergotherapie

Kinderen leren spelenderwijs

Door te bewegen en te spelen ontwikkelen kinderen hun zintuigen en motoriek. Bij sommige kinderen is er sprake van “ontwikkeling gerelateerde problematiek”. De ontwikkeling kan vertraagd, bedreigd of afwijkend zijn. Dit kan een gevolg zijn van een aandoening aan zintuigen, organen, het zenuwstelsel, het houdings- en bewegingsapparaat of door een tekort aan motorische ervaring. Sommige kinderen hebben nu eenmaal meer oefening nodig dan andere kinderen om een vaardigheid te leren.

Fijne motoriek en voorzieningen 

Wanneer ouders, andere hulpverleners of Lentekind zien dat er een hulpvraag is met betrekking tot de fijne motoriek of prikkelverwerking van jouw kind, schakelt de orthopedagoog de kinderergotherapeut in. De kinderergotherapeut kijkt met name naar de dagelijkse (fijn motorische) handelingen van kinderen, zoals aan- en uitkleden, knutselen, brood smeren. Ze onderzoekt waar de problemen vandaan komen, ondersteunt het kind in het verbeteren van zijn/haar handelen en adviseert de betrokkenen bij het kind. De kinderergotherapeut wordt ook ingeschakeld bij vragen over voorzieningen en/of hulpmiddelen voor een kind met een lichamelijke beperking; zoals een kinderrolstoel, buggy of woningaanpassing.

Sensorische informatieverwerking therapie (SI therapie)

De kinderergotherapeut bij Lentekind helpt bij het begrijpen en beïnvloeden van de prikkelverwerking van kinderen (sensorische informatieverwerking). Naast de zintuigen voor verwerken van licht, geluid, tast, smaak, reuk, evenwicht en houdings- en bewegingsgevoel (lichaamsbewustzijn) zijn er de interne zintuigen, die informatie geven over o.a. blaasgevoel, darmactiviteit, honger/verzadigingsgevoel.

De kinderergotherapeut, gespecialiseerd op het gebied van SI therapie, onderzoekt waar de problemen vandaan komen, ondersteunt het kind in het verbeteren van zijn handelen en adviseert de betrokkenen bij het kind. SI problematiek kan voorkomen als onderdeel van een andere diagnose: er is dan sprake van een overlappende diagnose zoals SI met b.v. autisme spectrum stoornis (ASS) of Attention-Deficit Hyperactivity Disorder (ADHD). 

Annemijn Bakx, kinderergotherapeut: “Kinderen met sensorische informatieverwerkingsproblemen hebben, simpel gezegd, zintuigen die niet goed samenwerken. Dat heeft invloed op het gedrag van een kind. Anderen kunnen dat gedrag misschien als vreemd ervaren, of onaangepast. Maar in werkelijkheid krijgt het kind informatie over zijn omgeving of vanuit zijn/haar eigen lichaam anders binnen. Gedrag gebaseerd op SI-problematiek kan zich op een heleboel verschillende manieren uiten. Er zijn immers 7 zintuigen en die werken ook nog eens bij iedereen anders.”

Dagbehandeling en kinderergotherapie onder één dak

De kinderergotherapeuten bij Lentekind zijn onderdeel van Maatschap Kinderfysiotherapie & Kinderergotherapie Middelburg. De behandeling wordt ingepast in het dagprogramma van jouw kind bij Lentekind.

Kinderfysiotherapie behandelingen worden grotendeels vergoed uit de (basis)verzekering.

Kinderfysiotherapie Logopedie Equitherapie

Kunnen we je helpen?

Neem contact met ons op als je kind zich anders ontwikkelt. We staan je graag te woord.